Forum Statistiek

Vragen & antwoordem over statistiek en methodologie
Het is nu vr maart 23, 2018 5:27 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Normale verdeling
BerichtGeplaatst: di sep 13, 2011 1:53 pm 
Offline

Geregistreerd: ma sep 12, 2011 10:11 am
Berichten: 6
Beste forum-leden,

Ik ben op dit moment bezig met mijn afstudeerscriptie en loop tegen het volgende aan:

Ik wil controleren of mijn data normaal verdeeld is, en dan doe ik door middel van de Kurtosis en Skweness test (frequencies). Wanneer alle waarden onder de 2 liggen kun stellen dat de data normaal verdeeld is (toch?). Echter, bij zijn een aantal waarden iets hoger dan 2. Wat wil dit zeggen? Is de data NIET-normaal verdeeld? Zo ja, is dit negatief? En moet ik dan iets doen voordat ik een regressie analyse kan uitvoeren?

Daarnaast heb ik nog een andere vraag: Als ik naar de cronbach's alphas kijk van twee stellingen (die samen 1 construct) vormen, dan ziet er die positief uit (0,857). Aan de andere kant laat de correlatie matrix een hoge correlatie zien van 0,721. Wat moet ik hiermee doen? Aan de ene kant (als ik naar de cronbach alpha kijk) dan zou ik beide stellingen moeten behouden, maar aan de andere kant (als ik naar de correlatie kijk), zou ik 1 van beide stellingen moeten laten vervallen. Wat is wijsheid?

Hoop van harte dat iemand mij hiermee kan helpen!

Groetjes Iris


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Normale verdeling
BerichtGeplaatst: wo sep 14, 2011 5:21 pm 
Offline
Site Admin

Geregistreerd: za okt 30, 2004 4:46 pm
Berichten: 2676
Woonplaats: Amsterdam
Beste Iris

Voorafgaande aan de regressieanalyse moeten de uitkomsten van de afhankelijk variabele bij voorkeur juist niet normaal verdeeld zijn. Dat dat wel het geval zou moeten zijn is een veel gemaakte vergissing. De spreiding in de afhankelijk variabele wordt immers ten dele verklaard door de onafhankelijk variabelen (predictoren) in het regressiemodel en die zal niet vaak normaal verdeeld zijn.

Na de regressie moeten de residuen wel normaal verdeeld (en bovendien homoscedast zijn i.e. de standaardafwijking van de residuen moet dezelfde zijn bij alle waarden van de afhankelijk variabele in het traject waarvoor de regressie geldt.) Zie hierover Kennisbasis Statistiek, Analyse van de residuen, waarin je ook methoden vindt om de normaliteit en homoscedasticiteit te onderzoeken.

De methoden die je noemt kunnen ook waardevol zijn en voeg daar dan de Kolmogorow-Smirnow toets nog maar aan toe. Denk erom dat dergelijke toetsen voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden. Het zijn zg. goodness-of-fit toetsen, waarbij verwerping van de nulhypothese leidt tot de conclusie dat de populatie niet normaal verdeeld (of homoscedast) is en omgekeerd het niet verwerpen van de nulhypothese tot de conclusie leidt dat dat wel zo is. Helaas: naarmate de steekproef groter is, is de gevoeligheid van de toets (de power, zie Kennisbasis Statistiek, Onderscheidingsvermogen) groter en dus de kans dat de nulhypothese verworpen wordt groter, ook als de afwijking van de normale verdeling gering is. Daar komt nog bij, dat voor grotere steekproeven (vanwege de centrale limietstelling) de eis van normaliteit van de residuen minder urgent wordt. Bij kleine steekproeven geldt uiteraard precies het omgekeerde en loop je dus vooral het risico tot normaliteit van de residuen te besluiten, terwijl dat misschien niet verantwoord is. Helaas weet bijna niemand waar de grens ligt tussen een grote en een kleine steekproef. De veel genoemde steekproefomvangvan n = 30 is natuurlijk natte vinger-werk.

In laatste instantie geeft een combinatie van grafische analyse (bijvoorbeeld een Q-Q plot) en een op ervaring en inzicht in de toegepaste statistiek gebaseerd oordeel meer vertrouwen in een correcte uitkomst van de regressie dan het blind toepassen van een toetsuitslag (zoals sommige statistische rekenprogramma's doen.)

Als de residuen niet normaal verdeeld zijn, komt dat in veel gevallen doordat er één of meerdere preditoren in het regressiemodel ontbreken: ze zijn over het hoofd gezien als mogelijke verklarende factor en/of niet gemeten. Daarvoor kun je niet corrigeren door de uitkomsten te logarithmiseren of iets dergelijks, zoals vaak gebeurt. Er zit niets anders op dan op zoek te gaan naar de ontbrekende verklarende variabele, kunstgrepen als transformatie van de data helpen dan niet.

Dat is goed uit te leggen met de t-toets voor twee onafhankelijke steekproeven. De t-toets kun je opvatten als een super-simpele regressie met één predictor, nl. een dummy-variabele met de waarden 0 of 1 voor de twee steekproeven. Stel we testen twee diëten A en B op hun effect op het lichaamsgewicht van groepen proefpersonen. De twee steekproeven samengevoegd zijn uiteraard niet uit eenzelfde normaal verdeelde populatie afkomstig: daar zit het effect van de diëten op het lichaamsgewicht tussen. De steekproeven apart zouden wel ieder uit een normaal verdeelde populatie afkomstig moeten zijn en de residuen na uitvoeren van de t-toets dus ook. Maar stel dat 'geslacht' een factor is die invloed heeft op de toename van het lichaamsgewicht en dat in steekproef A meer mannen zitten dan vrouwen en in steekproef B het omgekeerde het geval is. Dan zijn de residuen niet normaal verdeeld: 'geslacht' is dan een verstorende variabele (zie Kennisbasis Statistiek, Verstoring en effectmodificatie), waarvoor eerst gecorrigeerd moet worden door regressie.

Herman.

_________________
Beheerder/moderator Forum Statistiek en Kennisbasis Statistiek. Voor zakelijke dienstverlening klik WynneConsult.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Normale verdeling
BerichtGeplaatst: do apr 20, 2017 1:39 pm 
Offline

Geregistreerd: wo apr 19, 2017 10:12 am
Berichten: 8
[Als de residuen niet normaal verdeeld zijn, komt dat in veel gevallen doordat er één of meerdere preditoren in het regressiemodel ontbreken: ze zijn over het hoofd gezien als mogelijke verklarende factor en/of niet gemeten. Daarvoor kun je niet corrigeren door de uitkomsten te logarithmiseren of iets dergelijks, zoals vaak gebeurt. Er zit niets anders op dan op zoek te gaan naar de ontbrekende verklarende variabele, kunstgrepen als transformatie van de data helpen dan niet]

Hoe kunnen we dit probleem oplossen bij een correlatie-analyse ? op spps?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
POWERED_BY
phpBB.nl Vertaling