Forum Statistiek

Vragen & antwoordem over statistiek en methodologie
Het is nu vr maart 23, 2018 11:40 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Berekening SEM en SEM%
BerichtGeplaatst: wo mei 17, 2017 9:36 am 
Offline

Geregistreerd: wo mei 17, 2017 9:19 am
Berichten: 3
Dag iedereen,

ik doe, als student zijnde, onderzoek naar de betrouwbaarheid van een krachtmeting.
Ik doe dit voor zowel de intertester (onderzoeker 1 vs onderzoeker 2), intratester (test - hertest onderzoeker 1) en de withintest (overeenkomst tussen de drie herhalingen van de krachtmeting binnen éénzelfde meting)

het protocol is als volgt:
De kracht van een deelnemer wordt 3x gemeten, H1, H2 en H3. De piekwaarde hiervan wordt gebruikt ter evaluatie van inter- en intratester, de H1-H2-H3 wordt gebruikt ter evaluatie va de withintester.

Ik heb de ICC berekend via SPSS, deze heb ik dus allemaal.
Ook de standaard deviatie van al deze krachtwaarden per onderzoeker heb ik.
Ik heb de SEM berekend met de formule die ik uit het artikel 'minimal detectabel change' heb van Wagner, 2008, zijnde SEM= SDx √ (1 Rx)
Ik wil ook de SEM% berekenen door de gevonden SEM te delen door het gemiddelde * 100, volgens de formule gevonden in bovenvermeld artikel.

Nu zijn mijn vragen:
- Hoe hoger de ICC hoe beter (0-1); maar ik mag mij hier niet blind op staren, zoals ik al op dit forum heb gezien. waaraan dien ik dit te koppelen om een adequate uitspraak te doen?
- Hoe interpreteer ik de SEM? Concreet voorbeeld: intratester betrouwbaarheid: voor de kracht van de rugspieren heb ik een ICC van 0,977. De SEM echter is 11,17. Hoe interpreteer ik dit? Wat zegt deze, in vergelijking met andere SEM-waarden- hoge waarde mij?
- wat betreft de SEM%: waarvan moet ik het gemiddelde nemen? is dit, voor zowel de intertester, intratester en withintester hetzelfde?

Ik zoek eigenlijk iemand die hierover met mij wilt in discussie gaan via bijvoorbeeld mail, zodat ik niet enkel jullie antwoorden kopieer, maar het zelf ook begrijp en kan uitleggen in eigen woorden.

Indien ik niet voldoende informatie heb gegeven of onduidelijk ben geweest hoor ik het graag.

Vriendelijke groet,
Wouter Vdb


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: wo mei 17, 2017 4:10 pm 
Offline
Site Admin

Geregistreerd: za okt 30, 2004 4:46 pm
Berichten: 2676
Woonplaats: Amsterdam
Beste Wouter

Je proefopzet is me niet helemaal duidelijk, bijvoorbeeld "onderzoeker 1 vs onderzoeker 2": is er competitie of zijn het afzonderlijke metingen bij pp1 en pp2? Zijn er meer dan 2 pp's? Over welke ICC heb je het, die tussen de onderzoekers of die tussen de tests-hertests?

Ik ken/heb het boek van Wagner niet, lees even de voorbeelden op Kennisbasis Statistiek, Intraclass correlatiecoëfficiënt, dan praten we over hetzelfde.

Vraag 1:
Als de anova, waarmee de ICC's berekend zijn, statistisch significant is, kun je ervan uitgaan, dat de waarden van de ICC's niet een toevallig steekproefeffect vertegenwoordigen.

Vraag 2:
SEM is de standaardafwijking van het gemiddelde van een steekproef en zegt dus iets over de spreiding van het steekproefgemiddelde, niet die van de steekproefwaarnemingen. Zie Kennisbasis Statistiek, Kansverdeling van het steekproefgemiddelde. De ICC is een maat voor de proportie van de variantie van bijvoorbeeld de zuivere waarden van de pp's (zonder ruis) t.o.v. de totale variantie (incl. ruis). Dat is dus iets heel anders.

Vraag 3:
SEM = stdev / √(n). Bereken dus eerst de standaardafwijking van de waarnemingen in de steekproef en deel dan door √(n).

De bedoeling van dit forum is om veel voorkomende vragen te beantwoorden en te bediscussiëren. Doe dat liever niet buiten het forum om, anderen mogen er ook iets aan hebben. De praktijk wijst uit dat het forum aan die verwachting voldoet: er zijn gemiddeld (24/7) zo'n 900 berzoekers per dag.

Succes, Herman.

_________________
Beheerder/moderator Forum Statistiek en Kennisbasis Statistiek. Voor zakelijke dienstverlening klik WynneConsult.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: wo mei 17, 2017 6:02 pm 
Offline

Geregistreerd: wo mei 17, 2017 9:19 am
Berichten: 3
Dag Hermann,

Bedankt voor je antwoord!

Het is geen competitie, het is een vergelijking van de overeenkomst tussen de waarden van onderzoeker 1 en onderzoeker 2. In welke mate zijn deze gelijk, en dus in welke mate is het veilig te stellen dat verscheidene onderzoekers dezelfde, betrouwbare resultaten zullen bekomen.

Daarnaast gaat het in totaal over 10 proefpersonen (PP) en 10 gezonde controles (C).

Het totale proefopzet is als volgt:
° week 1:
- Onderzoeker 1 meet in protocol 1 drie keer de krachtwaarden van de rugspieren & drie keer de krachtwaarden van de buikspieren. In totaal komen hier 6 waarden uit.
- Onderzoeker 1 meet in protocol 2 drie keer de krachtwaarden van de rugspieren & drie keer de krachtwaarden van de buikspieren. In totaal komen hier 6 waarden uit.
- Onderzoeker 2 meet in protocol 1 drie keer de krachtwaarden van de rugspieren & drie keer de krachtwaarden van de buikspieren. In totaal komen hier 6 waarden uit.
- Onderzoeker 2 meet in protocol 2 drie keer de krachtwaarden van de rugspieren & drie keer de krachtwaarden van de buikspieren. In totaal komen hier 6 waarden uit.

°week 2 (hertest onderzoeker 2):
- Onderzoeker 2 meet in protocol 1 drie keer de krachtwaarden van de rugspieren & drie keer de krachtwaarden van de buikspieren. In totaal komen hier 6 waarden uit.
- Onderzoeker 2 meet in protocol 2 drie keer de krachtwaarden van de rugspieren & drie keer de krachtwaarden van de buikspieren. In totaal komen hier 6 waarden uit.


Welke informatie wil ik uit deze testen halen?
1) intertester betrouwbaarheid: de piekwaardes van de drie rugspiermetingen van onderzoeker 1 worden vergeleken met deze van onderzoeker 2, dit voor alle PP en C.
2) intratester beoordelaar betrouwbaarheid: respectievelijk de piekwaarden van de drie rugspiermetingen en de drie buikspiermetingen uit de test van onderzoeker 2 vergelijken met die van de hertest van onderzoeker 2.
3) within beoordelaar betrouwbaarheid: vergelijken van de drie gemeten rugspierwaarden onderling, en vergelijken van de drie gemeten buikspierwaarden onderling. Hier worden geen piekwaardes bekeken.


Aangaande je antwoorden:
1) ICC is niet berekend met Anova, maar rechtstreeks in SPSS, maar dit doet er denk ik niet toe?
Dus, Maw: als de ICC significant is, of ≥0,7 dan kan ik zeggen dat dit niet te wijten is aan de steekproef, maar dat dit te veralgemenen valt voor de gehele populatie (van dezelfde leeftijdscategorie en dergelijke)?

2) Dus met de SEM krijg ik een idee van de spreiding van het gemiddelde van de groep. concreet vb: van 20-30 is 25 het gemiddelde. Ook van 0-50 is 25 het gemiddelde. Gaat de de SEM van het gemiddelde van (0-50) hoger zijn, omdat hier de spreiding veel groter is?

3) De SEM heb ik inderdaad zo kunnen berekenen. Ik heb echter de relatieve SEM nodig, relatief aan het gemiddelde van.. Daar loop ik vast. Welk gemiddelde moet ik hiervoor gebruiken?

U merkt het; ik ben een absolute leek in het hele statistiekgebeuren..

Ik hoop dat mijn bericht enige duidelijkheid schept omtrent het studieopzet, en de vragen waarmee ik zit.

Vriendelijke groet,
Wouter Vdb


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do mei 18, 2017 8:35 am 
Offline

Geregistreerd: wo mei 17, 2017 9:19 am
Berichten: 3
Ik heb ondertussen gevonden welke waarden ik moet gebruiken om de SEM% te kunnen berekenen.
Ik heb nu:
- de ICC
- de SD
- Mean
- SEM
- SEM%

Mijn volgende, en hopelijk laatste vraag, is:

Hoe interpreteer ik bovengenoemde waarden?

Concreet voorbeeld:
ik heb gekeken naar de ICC, SEM en SEM% voor de krachtwaarden van de rugspieren die zijn gemeten bij onderzoeker 1 en onderzoeker 2. Exact hetzelfde protocol, exact dezelfde meting, gewoon door 2 verschillende personen afgenomen.

ICC= 0,963
SD= 77,07
Mean= 222,86 (Nm)
SEM= 14,82
SEM%= 6,65


Wat kan ik nu over deze waarden zeggen? Komen de krachtwaarden die onderzoeker 1 heeft gemeten overeen met de krachtwaarden die onderzoeker 2 heeft gemeten? Indien ja, waaruit maak ik dit op? Is er, en zoja, wat is de relatie tussen bovenstaande getallen?

Al enorm bedankt voor de hulp!

Vriendelijke groet,
Wouter Vdb


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do mei 18, 2017 10:10 pm 
Offline
Site Admin

Geregistreerd: za okt 30, 2004 4:46 pm
Berichten: 2676
Woonplaats: Amsterdam
Beste Wouter

Je tweede post (van 18 mei) geeft een totaal ander beeld van je onderzoek dan de eerste. Er zijn nu ineens 10 pp's en 10 controles (waarom?). Verder vraag ik mij af wat de rol van de 2 onderzoekers is: totnu toe dacht ik dat zij de (2) proefpersonen waren. En wat staat er in de protocollen, waarvan nu voor het eerste sprake is? Wat is (zijn) de geformuleerde onderzoeksvraag (vragen)? Is daar een onderzoeksprotocol van, waarin de onderzoeksopzet staat beschreven.

Dit vraagt om een heel andere aanpak, waarbij goed bekeken moet worden welk anova-model relevant is (genest/gekruist, random/fixed) en hoe de steekproeven zijn verkregen. Waarom heb je het over 'piekwaardes' i.p.v. over 'gemiddelden'?

Je 3 vragen heb ik al eerder beantwoord. Heb je de betreffende paragrafen in Kennisbasis Statistiek, Intraclass correlatiecoëfficiënt nu gelezen, dan snap je waarschijnlijk hoe het in elkaar zit. Misschien kun je dan aanwijzen welke van de daar besproken methoden voor jouw onderzoekshypothese van toepassing zijn, of, want er zijn meer modellen, waarin die dan afwijken.

In je laatste post vraag je hoe je de uitkomsten moet interpreteren. Daar kan ik zonder kennis van de onderzoekhypothesen en een daarop gebaseerde proefopzet geen antwoorden op geven. De grootheden ICC= 0,963, SD= 77,07, Mean= 222,86 (Nm), SEM= 14,82 en SEM%= 6,65 hebben een elementaire betekenis die je in ieder handboek kunt vinden. Wat ze in jouw kontekst betekenen hang af van de proefopzet.

Je zegt zelf dat je "een absolute leek in het hele statistiekgebeuren bent." Dat maakt het erg lastig om via een forum vlot te communiceren, zeker als er nog geen overeenstemming is over doel en middelen van het onderzoek. Heb je een statisticus of ervaren onderzoeker in je organisatie met wie je 'face-to-face' snel tot zaken kunt komen?

Succes, Herman.

_________________
Beheerder/moderator Forum Statistiek en Kennisbasis Statistiek. Voor zakelijke dienstverlening klik WynneConsult.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
POWERED_BY
phpBB.nl Vertaling