1339 Kennisbasis Statistiek, evaluatiepagina
Kennisbasis Statistiek
Evaluatiepagina

Een enquête volgens de regelen der kunst is het niet, maar op ons verzoek om bijval of kritiek krijgen we heel wat waardevolle reacties en tips. Voldoende in ieder geval om ons doel te bereiken: de Kennisbasis Statistiek te verbeteren en uit te breiden. Wat meer reacties van docenten die de Kennisbasis Statistiek bij hun cursus gebruiken of aanbevelen zouden we zeer op prijs stellen.

Op deze evaluatie pagina een samenvatting van de reacties per email, drie tabellen met de belangrijkste kenmerken van de respondenten, de gebruikersstatistiek en een lijst van websites, die naar de Kennisbasis Statistiek verwijzen.

Terug naar de Homepage of start de Kennisbasis Statistiek

Wie, wat, waarvoor

Een bescheiden respons van 33 uit de populatie van rond de 900 bezoekers per dag is voorlopig net genoeg om een indruk te krijgen wie de gebruikers zijn. Alleen reacties die informatie gaven over tenminste 2 van de 3 vragen (wie ben je, welk vak, wat zoek je, zie tabellen) zijn geteld.

Tabel 1. Antwoorden op de vraag: "Wie ben je?".

Wie ben je?

Tabel 2. Antwoorden op de vraag: "Welk vak of beroep?".

Welk vak of beroep?

Tabel 3. Antwoorden op de vraag: "Wat zoek je in de Kennisbasis Statistiek?".

Wat zoek je?
  Gebruikersstatistiek
          2013 - 2016
Gebruikersstatistiek

Gemiddelden laatste 12 maanden:

Bezoeken: 1302 / dag

Pagina's: 2827 / dag

Unieke bezoekers: 12297 / maand

Verwijzingen op verwante websites

Voorzover bekend hebben de volgende sites een link naar de Kennisbasis Statistiek gemaakt:


WisFaq

www.omega-art.com/math

www.psy.kuleuven.ac.be/FL/fl.htm

home.kabelfoon.nl/~hjom/wiskunde.htm

Higherlevel.nl Innovatie en Ondernemerschap

Stepnet

Julius Centrum Huisartsenopleiding, Universiteit Utrecht

marktonderzoek.pagina.nl

Google Directory

Wiskunde Applets

Vereniging voor Statistiek en Operationele Research

Virtual School Lab

Helpdesk FEM voor SPSS-vragen

Fontys Lerarenopleiding

Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (België)


Bedankt.

Reacties per email

De inhoudelijke reacties (hieronder wat citaten) zijn voor het merendeel zeer positief. De steekproef is natuurlijk niet volgens de regels van de kunst samengesteld, al was het maar, omdat bezoekers, die de Kennisbasis maar niks vinden, meestal ook niet de moeite zullen nemen om te reageren. Toch hebben we er veel aan, omdat de schrijvers over hun kritische oordeel meestal goed hebben nagedacht. In een aantal gevallen heeft dat al geleid tot aanpassingen van de Kennisbasis.

Bedankt allemaal en graag nog meer, en ook kritische, mails.

(...) Ik ben helemaal niet wetenschappelijk opgeleid en had opeens statistische kennis nodig om te kunnen beoordelen of een wetenschappelijk onderzoek goed was opgezet en of het artikel dat dit onderzoek beschreef klopte. Ik had wat boeken geleend van meer wetenschappelijk opgeleide collega’s (fysiotherapeuten en artsen) maar had veel moeite alles te begrijpen. Ik heb heel veel gehad aan de Kennisbasis (naast veel hulp van wel wetenschappelijk opgeleide personen) om thuis te geraken in termen en begrippen, en ook in de manier van denken. Bij vrijwel alles kon ik vrij gemakkelijk een heel begrijpelijk antwoord vinden, te beginnen bij de Glossary en van daaruit steeds verder uitwaaierend naar verbreding en verdieping. Ik verbeeld me nog niets maar heb ook niet meer het gevoel dat ik er helemaal niets vanaf weet. Het makkelijke zoeken én vinden heeft heel erg geholpen. Het is ook leuk om zomaar eens overal langs te surfen. Ik heb je site al aan verschillende mensen die beginnen met statistiek aangeraden en ze zijn zonder uitzondering vol lof. Ik lees m.b.v de site de artikelen makkelijker en kan ze ook wat beter beoordelen op hun waarde. Met vriendelijke groeten en ga zo door.

A-M.

Via de wiswijzer ben ik bij deze site terecht gekomen, en is een ondersteuning voor mijn module inleiding statistiek HBO-Management. Deze opleiding is via de LOI, dus extra informatie zoals via het web is altijd prettig. Met name de duidelijke omschrijvingen van de begrippen zijn voor mij erg aantrekkelijk! Bedankt.

HvdH, student.

De kennisbasis is zeer overzichtelijk, heel wat anders dan de cursus die ik tijdens mijn studies in handen gekregen heb.

Chemisch technoloog, Gent.

Ik ben bezig met HBO opleiding ..... bij NCOI. Mijn 3e les gaat over statistiek. Er is een verwijzing gegeven naar jouw site. Uit nieuwsgierigheid heb ik deze link aangeklikt en werd blij verrast door de informatie, maar vooral de presentatie ván deze informatie. Ik heb Statistiek nooit nodig gehad in mijn opleiding en/of werk, maar met de kennis die ik tref op jouw site denk ik zeker ondersteuning te vinden voor mijn studie. Ik ben nog van de boeken generatie (lees: leerstof uit een boek heeft mijn voorkeur,) maar de heldere overzichtelijke presentatie van de informatie komt bij mij goed over en leest goed.

Het is mijn eerste indruk, en die is goed.

m.vr.gr.

AB te Z

Uw website is heel overzichtelijk en goed gedocumenteerd, doe zo verder!

KS, België.

Wij verwijzen onze studenten van de opleiding Personeel en Arbeid, met veel plezier naar uw prima site. Zou u de berekening van de veel te weinig gehanteerde rangcorrelatie voorrang kunnen geven bij het uitwerken en verder vervolmaken van uw site? Nogmaals chapeau, en over enige tijd hoop ik u meer te kunnen vertellen over de reacties van onze studenten over deze vorm van E learning.

(We hebben de tekentoets, Spearman's rang-correlatiecoëfficiënt en Kendall's tau toegevoegd. Redactie)

Docent Fontys Hogescholen.

Gezien de hoeveelheid vragen hieromtrent... zouden het forum en de kennisbasis uit kunnen groeien tot een uiterst waardevolle internetplek voor al die studenten die bezig zijn met statistisch onderzoek, toetsing, steekproeven... e.d.. en dat zijn er veel.... WisFaq hebben ze al ontdekt... maar kennen ze je kennisbasis wel? En ik neem aan dat dit de bedoeling is van de website?

Moderator WisFaq.

Een geweldig initiatief! Ik was al een tijdje op zoek naar zoiets virtueels waarbij ik naar onderwerp de informatie kan ophalen. Aangezien ik nu aan mijn 2e opleiding bezig ben (43 jaar) is mijn statistiek kennis en vaardigheid aardig weggezakt. Ben op dit moment bezig met data verzamelen voor mijn afstudeeronderzoek en zal straks de site hard nodig hebben incluis het forum.

EJ, student.

Inmiddels ben ik een grootgebruiker van kennisbasis statistiek. Ik ben student in het schakeljaar en vind hierdoor aansluiting voor de master beleid en management in de gezondheidszorg. Ik gebruik de site als "naslag" en begripsverduidelijking. Bijzonder dank voor je noeste arbeid. Ik maak er dankbaar gebruik van.

AB, student masteropleiding, Rotterdam.

Mijn complimenten voor de Kennisbasis Statistiek! Ik volg de vakken methodologie en statistiek op de uvt voor mijn letterenopleiding, en de Kennisbasis vind ik echt een uitkomst! Overzichtelijk, compleet, en vooral duidelijk voor degenen die niet zo thuis zijn op dit gebied (net als ik).

MvB, student letteren.

Ik vind jullie site heel interessant. Zelf ben ik student aan het hoger onderwijs, voor opleiding tot leerkracht wiskunde. Ik had dan ook examen statistiek, en de site was een handig overzicht van alle te kennen begrippen. Ook een mooi, en vooral functioneel design. Bedankt!

PE, Sint-Kruis, België.

Ik vind de opzet erg helder via de glossary en plattegrond. Het voordeel van een elektronische informatiebron vind ik het makkelijk kunnen springen naar verwante onderwerpen. Ook jullie hyperlinks en verwijzingen zijn overigens prima in orde. Het voordeel van een papieren informatiebron is voor mij dat het altijd en overal te raadplegen is.

Ook het kleurgebruik is goed. Helder, duidelijk en niet overdadig. En de uitleg van bepaalde begrippen d.m.v. animaties is erg sterk. Kortom, een site waar ik zeker anderen op zal attenderen en waar ik nog regelmatig zal terugkomen.

CL, student epidemiologie.

Ik zit nu volop in de examenperiode en het volgende examen dat eraan komt is Statistiek. Om die reden zit ik dus ook al enkele dagen te snuffelen op de website 'Kennisbasis Statistiek' en ik moet zeggen dat het mij hier en daar al geholpen heeft. Wanneer er mij iets niet duidelijk is vanuit mijn eigen handboek dan lukt het mij soms toch om de stof onder knie te krijgen met de hulp van uw website.

HvT, studente communicatiewetenschappen, Gent.

Wat een geweldig initatief! Ik ben er van overtuigd dat hier veel vraag naar is.

JvR, Student&Onderzoek, Utrecht.

Ik verblijf momenteel 4 maanden voor stage in Italie. Voor mijn stage moet ik nu een statistische analyse uitvoeren (zie ook mijn vraag op het forum :-)). Heb het op school natuurlijk allemaal wel gehad, al die toetsen enzo, maar het is het enige vak geweest waar ik nooit iets van begrepen heb :-(

Omdat ik hier mijn dictaten ook niet bij de hand heb, ben ik op i-net gaan zoeken, om alles weer ff op te halen. De kennisbasis heeft mij hier goed mee kunnen helpen. De informatie wordt op een fijne, duidelijke manier uitgelegd. Het werkt prettiger, omdat het te allen tijde en overal beschikbaar is. Het enige wat ik onduidelijk vind, is de plattegrond. Als je naar een bepaald onderwerp zoekt, is die niet gemakkelijk te vinden. De glossary is wel erg praktisch. Door de 'moeilijke' onderwerpen in de glossery uit te leggen en niet in de tekst, blijft het zowel begrijpelijk als leesbaar.

(De plattegrond heeft inmiddels een verbeterde layout gekregen. Redactie)

NvdB, studente Diermanagement.

Ik zocht op Internet naar meer uitleg van de meest gangbare begrippen in de Statistiek en heb gevonden wat ik zocht op deze website! Heldere uitleg van werkelijk alles wat ik zocht.

Ik gebruik Kennisnet met name om de stof die ik in boeken lees en het college beter te kunnen begrijpen, dus meer uitleg te krijgen in begrijpelijke taal. En dat vond ik hier! (...) Ik heb uw site ook doorgegeven aan mijn medestudenten. Een zeer overzichtelijke en heldere site en zeer goed te gebruiken als ondersteuning maar ook om aanvulling te krijgen op onbeantwoorde vragen. Juist de combinatie boek/college en deze site maakt het goed te volgen.

Logopedist en student Algemene Gezondheidswetenschappen, Utrecht.

Ik wil u erg bedanken dat u de database opgezet heeft. (...) Ik ben een 2e jaars psychologie studente en had in het eerste jaar door Pfeiffer de statistiek college's gemist. Omdat ik nu 2e jaars ben mocht ik dit jaar niet deelnemen aan alle werkgroepen ervoor. Ik moest mij zelf door alle sommen heen worstelen. (...)

En vooral dankzij deze database en uw hulp met een paar sommen op het forum is het gelukt! Ik heb zowaar een 8 gehaald ervoor! Er zaten bijzonder veel fouten in de collegesheets en het boek, en gelukkig kon ik deze opsporen door de database.

Ik vind de database een stuk duidelijker dan de college's die ik gehad heb voor statistiek...bedankt.

Studente, Amsterdam.

Ik wil in ieder geval mijn complimenten geven over de opbouw en de informatie die er te vinden is. Voor mijn opleiding gaat dit veelal veel te ver (ondanks het feit dat ik het wel erg interessant vind). Toch heb ik er wel een hoop basisdingen kunnen vinden en wordt e.e.a. me steeds duidelijker.

GS, deeltijdstudent, Leeuwarden.

Graag wil ik u van harte feliciteren met uw meer dan uitstekende website! Ik heb er al veel van opgestoken en ze uiteraard bij m'n favorieten vermeld. Doe zo voort zou ik, niet geheel van eigenbelang ontbloot, zeggen.

EM, Senior Consultant, Brussel.

Ik heb je site meerdere malen bezocht. Mijn vraag is of je dit alles ook in boekvorm hebt. Ik zou dit namelijk graag aanschaffen.

ET.

Vaak is er geen enkele meerwaarde vergeleken met een gewoon boek, vaak zijn deze cursussen heel theoretisch met weinig voorbeelden, met weinig onderscheid tussen essentie en bijzaken. En toen kwam ik op uw 'Kennisbasis Statistiek' terecht en ik geef graag toe... ik was meteen verkocht. Het gebruik van de verschillende schermen met elk hun eigen functie, het gebruik van de hypertext waardoor het lineaire van een gewone tekst doorbroken wordt, de aanwezigheid van heldere duidelijke voorbeelden, de mooie en zinvolle animaties, de interactieve 'tabellen', het feit dat de teksten zich beperken tot telkens 1 scherm... het zijn allemaal zeer positieve punten die het plezier om aan statistiek te doen en nieuwe dingen te leren alleen maar kunnen verhogen. Ik denk er dan ook ernstig over na om volgend jaar de kennisbasis ter vervanging van mijn cursus te gebruiken en ermee te experimenteren met mijn studenten. (...) waar de studenten in de vorm van projecten één of meerdere onderwerpen uitwerken die aansluiten bij hun specialisatie levert de kennisbasis een bron van informatie, waarop de studenten steeds kunnen terugvallen. Het leuke daaraan is dat elke student er die topics kan uithalen (eventueel met een lichte sturing van mijn kant) die hij/zij voor zijn/haar project nodig heeft. Dus ook - en misschien zelfs vooral - in deze tweede module lijkt de kennisbasis statistiek me zeer zinvol.

RR, docent, Leuven.

Geweldige site!! Zelden zo'n zinnige site gezien. Ik gebruik hem voor een vervolgopleiding binnen mijn vak (master opleiding fysiotherapie; richting manuele therapie). Bij een studie in het verleden op de universiteit heb ik al veel statistiek gehad maar deze site geeft een geweldig overzicht. Alles mooi op een rij.

Bedankt,

M de B

Ik ben surfend je site tegengekomen en ik moet zeggen, die ziet er erg bruikbaar uit. Ik wou u dus laten weten dat ik erg blij bent dat u zo'n site opricht, want ik spreek wellicht in naam van vele studenten als ik zeg dat de info zeer bruikbaar zal zijn voor het studeren van ons examen!

EC, studente pedagogische wetenschappen, Gent.

Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeeronderzoek psychologie (ook in Utrecht) en mijn onderzoeksbegeleider is momenteel afwezig, dus ik ben gaan surfen opzoek naar hulp bij mijn vragen. Ik vind dit een hele nuttige en duidelijke site. Op deze manier heb je snel de juiste informatie en dat bespaart een hoop gezoek.

Jammer van het forum is nog dat u de enige lijkt die reageert op vragen van anderen. Maar wellicht dat dit nog moet groeien.

Ik ben in elk geval enorm blij met deze site!

RL, afstudeerstudent psychologie, Utrecht.

Heerlijk om mee te werken, ik klik van het een naar het ander en weer terug, door die herhaling kan je goed onthouden, kom je een term tegen waarvan je denkt, wat was het ook alweer, je gaat er even overheen en de definitie volgt in de glossary. Structuur houd je via de plattegrond zodat je nooit verdwaald. Echt overzichtelijk.

Ja, leuk om te leren op deze manier, vooral voor de computergeneratie waar ik nog net bijhoor (naar eigen idee :) ). Normaal geef ik de voorkeur aan papier maar dit is ideaal. Ik ga lekker met de laptop op de bank zitten en klik klik klik.... Ik denk, dat dit een prachtig voorbeeld van 'ICT en leren' is. Ik denk dat het vooral voor mensen die handig en vaardig zijn met ICT heel natuurlijk is omdat die gewend zijn aan een 'layer structuur' , een mappen structuur, je klikt van het ene door naar het andere maar je weet wel nog 'waar je zit' en waar je vandaan kwam.

Ik ben weg van de animaties, bijzonder goed om de stof echt 'aan te voelen'. De quizz maakt het ook allemaal wat levendiger en leuker. Ik ben nog niets tegen gekomen wat me stoort.

MD, afgestudeerd sociale wetenschappen, Amsterdam.

Mooi opgebouwde site. Ik moet dus een toelatingsexamen statistiek doen en hoopte middels jouw site inzicht te verwerven als digibeet. Ik loop zelf echter tegen allerlei zaken aan waar ik niet uitkom. De lijst van termen is prachtig, maar waar ik tegenaan loop is dat ik de formules niet snap, in ieder geval is voor mij de uitleg onvoldoende om ermee te kunnen werken en een begripsvorming te kweken. Zo zit het dus ook met de opdrachten, niet wetende waar getallen vandaan komen maakt het lastig een probleem te berekenen. Voorbeeld van de binomiale verdeling over de MC tentamen is dus voor mij niet te volgen, waar komen die getallen vandaan? Zie je een echte digibeet dus! Heb jij voor mij een suggestie waar ik zulke basisprincipes me eigen kan maken?

IH, student geneeskunde, Groningen.

We maken veel gebruik van je website over statistiek.

We zijn een planten veredelingsbedrijf in sierteeltgewassen die dus ook duidelijk een onderzoekskant heeft waarin het aantonen van significante effecten relevant is voor goede inzichten in met name de genetica en de interactie daarin van de gewassen waar we mee werken.

We maken veelvuldig gebruik van de 6 Kansverdelingen zoals die online te gebruiken zijn. Echter is het ook mogelijjk hier een download van te krijgen zodat we niet telkens weer naar de website te hoeven te gaan?

Afdelingshoofd, Naaldwijk.

Proficiat met je schitterende website.

Als wiskundeleraar in Diest (B) zou ik graag mijn leerlingen (17j) het gedeelte over betrouwbaarheidsintervallen en hypothesen zelfstandig laten studeren. Heeft u ervaring hiermee? Lukt dit met een uitgewerkte studiewijzer? Zijn er ook sites met aangepaste oefeningen?

DW, leraar wiskunde, Diest (B).

Vond overigens deze site een verademing.

EvB, student MBO.

Allereerst bedankt voor het ontwerpen en beschikbaar stellen van zo'n behulpzame Kennisbasis Statistiek.

...

Ik heb ook nog een kleine mogelijke toevoeging die handig zou zijn voor mensen zoals ik die de cursus en het boek in het Engels hebben (en dit zijn er steeds meer, want steeds meer studies worden alleen nog in het Engels gegeven). Het zou handig zijn als er een kleine dictionary aanwezig zou zijn, waarin de vaktermen vertaald zijn (of kunnen worden) van Engels naar Nederlands en andersom. Veel termen bestaan uit meerdere woorden en daarom is het soms lastig om ze op te zoeken in een gewoon woordenboek (wat is bijvoorbeeld de exacte term voor 'lower bound' of 'upper bound' in het Nederlands?). Er is meestal wel achter te komen, maar soms vereist het wel wat zoekwerk.

(De glossary is inmiddels uitgebreid met 250 Engelse synoniemen, waarvan de vertaling niet erg voor de hand ligt. Redactie)

AH, student, Wageningen.

Toen ik aan het zoeken was met het steekwoord "waarnemen" via google kwam ik op uw site Kennisbasis Statistiek terecht. Een geweldige site, heel duidelijk en informatief. Ik zou deze informatie heel graag willen gebruiken in een college voor 1e jaars medicijnen studenten. Dit is een college in het kader van de wetenschappelijke vorming, waarbij onder andere de wetenschappelijke cyclus aan bod komt. Graag zou ik hiervoor uw toestemming willen vragen en tevens of het mogelijk is animaties, die op de site voorkomen, te gebruiken in een powerpoint presentatie. Uiteraard zal ik refereren naar uw naam en site.

Docent Medische Faculteit, Universiteit Groningen.

Ik heb er echt veel aan omdat ons handboek in het engels is en de cursus op niks trekt. Nu, heb ik echter goeie nota's en voorbeeldjes :-) Ik begin 't zelfs nog plezant te vinden ;) Houden zo!

SS, student Leuven.

Momenteel ben ik erg druk met statistiek bezig, uw pagina werkt hierbij voor mij verhelderend. Mijn complimenten!

FG, student organisatiewetenschappen, Universiteit van Tilburg.

ontdekking!

vooral de engelse termen. ben als 'oudere' geneeskunde gaan studeren en helemaal aan het eind van de opleiding nog een tentamen statistiek en epidemiologie. in razend tempo omdat het voor jongere studenten allemaal vrij eenvoudig is. de in het engels geschreven tentamen stof onder andere "statistics at square one' zijn voor mij niet om doorheen te komen in korte tijd. uitkomsten van onderzoeken moeten in het nederlands beoordeeld worden. de vertaling wordt helemaal ingewikkeld.

heel, heel veel dank,

NT, student Geneeskunde.

dr.H.J. Wijnne   e-mail: wijnne_hj@planet.nl   website: http://www.wynneconsult.com

adres: Oostersebos 17  7761 PS Schoonebeek   telefoon: 0524 53 43 44   mobiel: 06 10 727 727   KvK: 1137927   download: algemene voorwaarden